Bir Çevirmenin Dünyası

Bir çevirmen gözüyle her şey…

Merhaba


Bundan birkaç yıl önce kızımın dolduruşuyla “Bir Çevirmenin Dünyası” diye çıktım yola… 

Neden çeviri dünyası derseniz iki sebebi vardı.

Birincisi, uzun yıllar aktif olarak çalışıp emekli olunca çeviri işiyle tanıştım ve çok sevdim. Bu vesileyle sizlerle kendi çevirilerimi; onları yaparken neler yaşadığımı, neler hissettiğimi; bir kitabın yayına hazırlanma aşamasında bir çevirmenin yaşadıklarını paylaşmak istiyordum. Heyecanımıza ortak olmanızı sağlamaktı hedefim.

İkincisi ise karşımıza çıkan çeviri hatalarını; dil bilmenin yeterli olmadığı bu mesleğin zaman zaman ne hallere gelebileceğini; en ufak dikkatsizliklerin nelere mal olabileceğini göstermeyi amaçlıyordum. Gerek kitap okurken gerekse film izlerken bizlere “Yok artık!” dedirten kullanımları hep birlikte paylaşalım istiyordum. Belki de böylelikle kişilerin bu işe daha önem vermelerini, “Yaa ne var iki satır, çevirisin sen,” demekle olmadığını görmelerini sağlayabiliriz diye düşünüyordum.

Ancak bir süre sonra okuduğum kitapları, zaman zaman yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim; bazen gündeme sessiz kalamadım ve kişisel bloga döndü olay.

Arzu AltınanıtBen kim miyim?

Adım Arzu Altınanıt…

Bir anneyim…  “Çeviri mikrobunu bana sen bulaştırdın,” diyen kocaman bir kız annesiyim. Farklı iki alanda iki üniversite bitirmiş olsa da annesinin yolundan giden ve bundan büyük keyif alan bir kızım var. Üstelik artık sadece kızım değil, arkadaşım, dostum, sırdaşım, meslektaşım ve en acımasız eleştirmenim. Kısacası hayattaki en büyük gururum…

 

Bir hayat arkadaşıyım… Hayatımda olması en büyük şansım olan bir hayat arkadaşına sahibim.

Bir öğretmenim… Yüzlerce öğrenci yetiştirmiş; hepsini hala seven ve onların güzel haberlerini aldıkça mutlu olan bir öğretmenim.

Bir emekliyim… Uzun yıllar öğretmenlik yaptıktan sonra bir İngiliz yayınevinde çalışıp emekli olmuş; İstanbul’u terk ederek Bodrum’a kaçmış. İstanbul’u özlese de asla geri dönmeyi düşünmeyen ve Bodrum kışının tadını çıkartan bir emekliyim.

Bir öğrenciyim… Her gün yeni şeyler öğrenmenin yanında, 50 yaşından sonra İtalyanca öğrenmeye çalışan; İngiliz aksanıyla İtalyanca konuşmaya çalıştığı için öğretmenini deli eden bir öğrenciyim.

Bir çevirmenim… Bu işi çok seven; kendi romanını yazma düşü kuran ama bunu gerçekleştirmek için hiç bir adım atmayan; çevirdiği her kitabı kendisi yazmış gibi sahipleAda ve Gecenen bir çevirmenim..

Bir hayvan severim. Evindekiler yetmezmiş gibi sokakta gördüğü her hayvanı mıncıklayan, hayvanları sevmeyenlerin insanları da sevmeyeceğini inanan, insanların onlara nasıl kötü davrandıklarını, nasıl işkence ettiklerini anlamayan ve o tür insanları parçalamak isteyen bir hayvan severim.

Bir deniz ve doğa aşığıyım… Denizden uzak bir yerde yaşamayı düşünemeyen; orman yangını duyduğunda gözleri dolan bir deniz ve doğa aşığıyım.

Bodrum

Bir kitap kurduyum… Durakta beklerken bile çantasından kitabını çıkaracak kadar kitap kurduyum.

Bir sinema tutkunuyum. Oscar filmlerini Oscar törenlerinden önce seyretmek için bin bir takla atan, arka arkaya bir kaç film izleyebilen; söz konusu Avrupa sineması olunca en sıkıcı filmi bile izlemeden bırakmayan bir sinema tutkunuyum.

 

Tüm bunlara bir de blog yazarlığı eklendi. Büyümeyi reddettiğim sürece başka yepyeni sulara yelken açacağımdan eminim. 🙂

33 comments on “Merhaba

  1. Gülten Şahin
    20 Aralık 2020

    Çok hoşuma gitti, sevdim, imrendim! Her şey gönlünüzce olsun!

    Liked by 1 kişi

  2. sadeceanilar
    5 Ocak 2019

    Kendinizi ve yolculuğunuza anlattığınız çok keyifli bir yazı olmuş. Blog açmak emek ister. Umarım uzun yıllar sürer yolculuğunuz. Kitapları merak ettim. Siu takibe alıyorum daha sık okuşuruz insallah

    Liked by 1 kişi

  3. Dert Anası
    2 Ocak 2019

    Merhaba. Çeviriler konusunda söylediklerinizde çok haklısınız. Kötü çeviriler eserlerin değerlerini düşürüyor. İyi ki kızınızı dinlemişsiniz. Hayvanseverlik ve doğa aşığı olma konusunda da hemfikiriz. Teşekkürler bu renkli paylaşımınız için.

    Liked by 1 kişi

  4. Tigris
    2 Ocak 2019

    Demek ki neymiş bazen de çocuklarımızın sözünü dinlemeliymişiz

    Liked by 1 kişi

  5. rnkliblg
    2 Ocak 2019

    Kızınız ne kadar güzel bir şey yapmış ki bizimle sizin tanışma fırsatına sahip olmamıza sebep olmuş Öğretmen’im
    Benimde bir kızım var (Selin ) ve en büyük isteği çevirmen olmak . Bu yıl ilk üniversite sınavına girecek ve Emin’im ki başaracak.
    Lütfen istediğiniz kitabınızı yazmaya başlayın
    Okumak icin bekleyen bir kişi de benim Bodrum’a selamlar
    Saygılar sevgiler

    Liked by 1 kişi

  6. Çok içten sevecen bir yazı olmuş. Benim amcam da çevirmendi. Biraz yalnızlaştırıyor sanki çevirmenlik ne evlendi ne çocuk sahibi oldu ve yalnız öldü. Ama tabi bu işi kadın yapıyorsa başka herşeye yetişen kadın. Siz bunu başaranlardansınız. 🙂
    Yeni keşfettim beklerim.
    birsenle.com

    Liked by 1 kişi

    • Arzu Altınanıt
      30 Ekim 2017

      Çok teşekkürler. Yalnızlaşmaya çok müsait bir meslek, haklısınız. Evde, tek başımıza çalışıyoruz ve verimli olmak için öyle yapmak zorundayız ama ben buna fırsat vermemek için elimden geleni yapıyorum. Denizimi, sporumu ve sosyal etkinliklerimi ertelememeye çalışıyorum. Ama teslim tarihi yakınsa evde terör esiyor. 😀 Kadın olarak işiniz daha zor tabii ama bir bakıma bu iyi oluyor. Bu arada blogunuzu takibe aldım. Sevgiler.

      Beğen

  7. pınar
    27 Haziran 2017

    Merhaba,
    Ben de bloğunuzu şimdi gördüm. B2 seviyesinde ingilizcem var. Ne yapabilirim, nasıl geliştirebilirim diye düşünürken daldan dala bloğunuza düştüm. Ne kdar içten yazmışsınız kendinizi.
    Sevgiler….

    Liked by 1 kişi

  8. Çevirmen Arıyorum
    30 Nisan 2017

    Arzu hanım, görünen o ki kimilerinin zor olduğu için şikayet ettiği çevirmenlik işini keyifli hale getirmiş ve herkesin hayal ettiği gibi zaman ve mekan baskısı olmadan hem işinizi yapar hem de hayatı yaşar olmuşsunuz. Tebrikler.

    Liked by 1 kişi

  9. muhammed
    29 Mart 2017

    Çevirmen olmak istiyorum ilerlememde yardımcı olucak şeyler söyleyebilir misiniz acaba

    Beğen

    • Arzu Altınanıt
      29 Mart 2017

      Yazılarımda bununla ilgili bilgiler var. Bir göz atın isterseniz. Başka bir sorunuz olursa seve seve cevaplarım.

      Beğen

  10. birfilinayakizi
    12 Haziran 2016

    Ne içten ifade etmissiniz kendinizi,bayildim. Sizi takip etmeye devam edecegim. Sizi kendi blog sayfamada bekliyorum,begeneceginizi dusundugum yazilarim var:) isinizde basarilar dilerim,bu yoldan vazgecmeyin. Sevgiler:)

    Liked by 1 kişi

  11. birtakimyazilar
    9 Nisan 2015

    Merhaba, blog sitenizi beğendim. Düzenli yazmalısınız, iyi bloglamalar 🙂

    Liked by 1 kişi

  12. Meral Varuy
    24 Eylül 2014

    Arzu hanımcığım, samimi anlatımınızı çok beğendim, anlattıklarınızı çok sıcak ve yakın buldum,başarılar, sevgiler…

    Liked by 2 people

  13. sema bek uymaz
    14 Temmuz 2014

    ÖĞRETMENİİİİİİİM size küçükken hayrandım.Emekli olunca günlere gidip dantel örmediğiniz , evdeyken kadın programları izlemediğiniz için hala kendinizi geliştirdiğiniz ve etkileyici biri olduğunuz için hayranım.
    öğrenciniz Sema

    Liked by 2 people

  14. Selma Sandra
    31 Mayıs 2014

    Sevgili Arzu güzel yazılarını zevkle şimdi buradan takip edeceğiz 🙂

    Beğen

  15. Elif
    28 Mayıs 2014

    Sen yazarsında biz keyifle takip etmezmiyiz.. yüreğine sağlık..

    Liked by 1 kişi

  16. ömer sökmen
    28 Mayıs 2014

    Arzucum ben senin sadık bir takipçinim…

    Liked by 1 kişi

  17. Fehmi Gürbüzer
    28 Mayıs 2014

    Sevgili Hocamız hayırlı olması dileği ile sevgilerimizle MDG

    Beğen

  18. ihsan oz
    15 Mayıs 2014

    Arzucugum, cancagazim,
    senin yazilarin her daim guzel … buradaki duzenleme daha rahat izlenebiliyor.
    Kolay gelsin

    Liked by 1 kişi

Yorum Yazın